13 Απρ 2010

Τρίτη και 13

Προληπτικοί και δεισιδαίμονες χαρακτηρίζουν την Τρίτη (Παρασκευή για κάποιους) και 13 σαν μια μέρα κακότυχη και «μαύρη». Συγκεκριμένα Έλληνες και Ισπανοί έχουν την πρόληψη της Τρίτης, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους λαούς που έχουν την Παρασκευή.
Για τους Έλληνες η Τρίτη είναι δυσοίωνη διότι είναι η μέρα που η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε 2 φορές. Η πρώτη το 1204, από τους Σταυροφόρους της Δ’ Σταυροφορίας (Τρίτη 13 Απριλίου 1204) και επίσης από τον Μωάμεθ τον Β’ τον Πορθητή (Τρίτη 29 Μαΐου 1453).
Από την τελευταία και οριστική άλωση το 1453 γιορτές και γλέντια δεν γίνονταν ποτέ Τρίτη και τα σπιτικά παρέμεναν κλειστά για τους επισκέπτες....ήταν ένας τρόπος για να μη ξεχάσουμε ως έθνος τη μελανή εκείνη μέρα της ελληνικής ιστορίας.
Η κακοτυχία της Παρασκευής είναι μια ξενόφερτη για εμάς δεισιδαιμονία. Προέρχεται ίσως από την ημέρα εξολόθρευσης του Τάγματος των Ναϊτών, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307 (εδώ ξανά βλέπουμε και το 13), από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας. Επιπλέον λέγεται πως ήταν μέρα Παρασκευή όταν η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από τον Παράδεισο, Παρασκευή όταν η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου αφάνισε τα μιασματικά όντα της γης και, η μέρα που ο Χριστός σταυρώθηκε ήταν επίσης Παρασκευή.
Ο αριθμός 13 χαρακτηρίζεται ως γρουσούζικος από πολύ παλιά και στην συνέχεια συνδυάστηκε με τις «μαύρες» ημέρες (Τρίτη και Παρασκευή) και γεννήθηκαν σωρεία προλήψεων που παιδεύουν το μυαλό μας ως σήμερα.